طراحی داخلی چیست؟
طراحی داخلی حرفه ایست که به طراحی فضای داخلی مربوط است و مانند معماری کلی ساختمان، شامل تمام بخش های سازه، تاسیسات، مصالح، رنگ، دکوراسیون و.... اما در داخل فضا می باشد. به بیانی ساده تر می توانیم معماری داخلی را طراحی اجزا و فضای ثابت داخلی و طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی را چگونگی چیدمان فضاها و اجزا متغیر آن تعریف کنیم.
یک معمار داخلی ابتدا باید طراحی داخلی را به گونه ای انجام دهد که پاسخگوی عملکرد، نیازها، رفتار ها و اقلیم باشد و سپس به چگونگی تعریف حس آن فضا از منظر نور، رنگ، مبلمان و ... می پردازد.
تفاوت های طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی
حتما نام طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی را شنیده اید. گاهی ممکن است به اشتباه این دو را به جای یکدیگر استفاده کنیم، اما باید بدانیم که این دو حرفه کاملا جدا و مجزا از یکدیگر هستند. در این بخش می خواهیم شما را با هریک از این اشخاص و تخصص و تفاوت آنها بیشتر آشنا کنیم.
طراحان دکوراسیون یا دکوراتور های داخلی در درجه اول به زیبایی شناختی نیاز دارند و این مهارت در کارشان اولویت اول را دارد. آنها مانند طراح داخلی نیازی به دانش و مهارت های آکادمیک ندارند اما جای توسعه و پیشرفت علم شان همیشه وجود دارد; و می توانند در دوره هایی که برای دکوراتور ها وجود دارد از قبیل بررسی سبک ساختمان ها، سبک مبلمان، چیدمان و غیره شرکت کنند.
اما طراحی داخلی با جانمایی و برنامه ریزی فضا ها، عایق ها و پوشش ها و کفپوش ها، درب و پنجره، ورودی ها و هر آنچه که جزئی از یک سازه می باشد، سر و کار دارند. همچنین از لحاظ همکاری این دو شخص با سایر بخش می توان گفت دکوراتور ها با صنایع مختلفی چون ساخت مبلمان و سرویس های خواب یا طراحان دوخت پرده یا صنعت فرش و دیگر مشاغل همکاری دارند اما طراح داخلی با مهندس ناظر، مدیر پروژه و کنترل پروژه و یا سایر کارکنان مشغول در یک پروژه ساخت در ارتباط است.
بطور کلی چون طراح دکوراسیون وظیفه چیدمان مناسب و ایجاد هماهنگی بین وسایل و فضای یک ساختمان را دارد، نکته حائز اهمیت آن است که کار یک دکوراتیو و یا طراح دکوراسیون داخلی دقیقا پس از اتمام کار طراح داخلی آغاز می شود.
به یاد داشته باشیم که طراحی داخلی می تواند بر روی سازه و مقطع معماری تاثیر بگذارد زیرا قبل از این که فضاها را با مبلمان متغیر فضایی پر کنیم، به تعریف فضای معماری داخلی آن فضاها می پردازیم.
در طراحی داخلی ما تنها به دنبال چیدمان های گوناگون مبلمان متغیر، کف سازی ها و ... نیستیم، بلکه به دنبال کشف، خلق و ایجاد فضایی از طریق تعاریف مختلف فضایی و طراحی مبلمان های ثابت آن فضاها هستیم ، تا بتوانند حوزه و عملکرد یک فضا را دقیق تر تعریف کند، به دنبال نورگیر ی ها، اختلاف ارتفاع ها، جلو و عقب رفتگی ها و شکل و فرم کلی فضاها هستیم ، تا بدون مبلمان متغیر نیز بتوانیم عملکرد و شخصیت فضایی آن را تشخیص دهیم.
دکوراسیون داخلی فراتر از یک چیدمان ساده و سریع فضا است و الگوی استفاده از آن را برای استفاده کننده تعیین می کند. طراحی داخلی با ایجاد پتانسیل ها و محدودیت ها در مبلمان ثابت فضایی، کاربری و چگونگی استفاده از آن فضا را به ما معرفی می کند. پس از این مرحله چیدمان اجزا متغیر می تواند به ایجاد و درک حس فضا بسیار کمک کند.
شکل پنجره ها، ارتفاع فضا، فرم مبلمان های موجود در فضا، رنگ فضا، بافت ها و مصالح موجود در آن، میزان نورگیری و حتی محدوده تعریف شده دید، که به وسیله پنجره ها تعیین می شود; همه و همه می توانند در بیان ایده طراح داخلی به مخاطب تاثیر گذار باشند. فضاهای مختلف با عملکرد ها و کارکردهای مختلف می توانند هدف اصلی یک معمار در خلق اثرش باشند.
به عنوان مثال یک طراح داخلی با استفاده از ابزارهایی مانند مبلمان، رنگ، نور و .. می تواند به یک اتاق ۱۵ متر مربعی عملکرد دهد و آن را به یک اتاق خواب و یا دفتر کار شرکت تبدیل کند، زیرا این دو عملکرد با چیدمان متفاوت قابل انجام است.
اما اگر بخواهیم فضایی بزرگتر در حدود ۱۰۰ متر مربع را تغییر عملکرد دهیم، مثلا آن را به سالن مطالعه کتابخانه و یا نمونه کارها نقاشی تبدیل کنیم، ضرورتا به یک معمار داخلی نیاز پیدا می کنیم چرا که عملکردهای کلان تر و خاص تر نیاز به ویژگی های نور، آکوستیک، امنیت و... داشته و بنابراین به طراحی بنیادی دکوراسیون داخلی و حتی تغییر کالبدی پلان آن فضا نیاز خواهیم داشت.
۳ عامل مهم جهت طراحی داخلی هر اتاق در یک ساختمان چیست؟
• یک اتاق باید با توجه به مورد استفاده ای که دارد آرایش شود.
• اجزای استفاده شده در اتاق باید در فرد اشتیاق و شادابی فراهم آورد تا باعث بی حوصلگی او نشود.
• هارمونی و توازن در اجزا و اشیای به نمایش گذاشته شده در اتاق جزو عوامل بسیار مهم محسوب می شود.
همانطور که از ترتیب ذکر شده در بالا بر می آید، اصلی ترین و مهمترین مرحله در طراحی داخلی انتخاب رنگ مناسب است. بهترین راه برای پیدا کردن الگوی رنگی مناسب در طراحی داخلی یافتن پاسخ این پرسش هاست ?
- در این مکان چه فعالیتی انجام می گیرد؟
- رنگ هایی که به طور طبیعی در این مکان وجود دارد چه رنگ هایی است؟
- این فضا به چه میزان روشنایی نیاز دارد؟
- چگونه محیطی را می خواهید، پویا و شاد یا ساکت و ارام؟
- فضای بزرگ یا کوچک مدنظر است؟
تاثیر بر محیط | تاثیر بر فضا | رنگ |
آرامش و سکون | بزرگتر و فضا دار شدن اتاق | رنگ های روشن |
سنت گرایی | اندکی کوچک شدن فضا | رنگ های نیمه روشن |
دراماتیک و سنت گرایی کهنه و قدیمی |
کوچک شدن فضا -
محو شدن مرزها کم تر شدن ارتفاع سقف |
رنک های پررنگ و تند |
گرم-خودمانی و صمیمی | کوچک شدن فضا به میزان زیاد | رنگ های پاییزی |
آرامش بخش | بزرگتر شدن فضا | آبی یا سبز کم رنگ |
اسرار آمیز یا یادآور دریا خنک |
کوچک تر شدن فضا | آبی یا سبز پر رنگ |
روشنایی و یادآور آفتاب درخشان |
بزرگتر شدن فضا | زرد |
این سه روش در عین سادگی راز طراحی هر فضایی است تخصص طراحی داخلی دارای اهمیت فوق العاده ای در روند طراحی کل ساختمان است و باید از آغاز پروژه به عنوان یک مرحله اساسی مورد توجه قرار گیرد. برای ایجاد فضاهای مناسب منزل خود در فصل های متفاوت سال و برای برطرف کردن کسالت و یکنواختی محل می توانید با یک طراح داخلی مشورت کنید.
طراح داخلی نیازمند کار و همکاری نزدیک با کاربران نهایی، به منظور طراحی فضای متناسب با نیازهای مشتری می باشد. بنابراین یک کار گروهی منسجم در اینجا بسیار مهم است و همکاری و هماهنگی تمامی قواعد و برنامه ها برای رسیدن به راهکارهای موفق ضروری است.
سبک های بسیار زیادی در دکوراسیون داخلی وجود دارد که هر کدام نظر افراد متفاوت را جلب می کند. از کارهای ساده و مینیمال تا کارهای منحنی و دکوراسیون های دکوراتیو، البته که مشاورین ما در هر محیط با توجه به پلان ساختمان، نور محیط، میزان تغییر مورد نظر و بودجه می توانند پیشنهادات شگفت انگیزی برای محیط شما داشته باشند و محیطی رویایی را برای شما عزیزان بهمراه داشته باشند.
به شما پیشنهاد می کنیم ابتدا سطح انتظارات اعضای خانواده را لیست کنید و در هنگام مشاوره اولیه به کارشناس خود منتقل کنید، مثلا انتظار شما به طور کل از یک بازسازی ایده آل چیست؟ چه خصوصیات و المان هایی رو دوست دارید و خط قرمز های شما چیست؟ یا مثلا دوست دارید منزلتان بزرگتر به چشم بیاید یا با قیمتی اقتصادی بیشترین تغییر را داشته باشد؟
پس در ابتدا سبک مورد علاقه و انتظارات خود را لیست کنید. در بعد اجرایی، از مباحث فنی و تاسیساتی محیط خود غافل نشوید مخصوصا اگر عمر ساختمان شما بالاست، و در حین بازسازی از سلامت فنی و کارایی درست آنها مطمئن شوید تا در صورت نیاز توسط افراد خبره تعمیر یا تعویض شوند.
طراحی داخلی منزل
با افزایش زندگی مدرن و شهری برای تامین مسکن کافی برای تمامی متقاضیان آن، ناگزیر به ساخت آپارتمان ها و مجتمع های مسکونی با تراکم بالا هستیم که این امر موجب شده تا در متراژ های هرچند کم منازل، طراحی داخلی آن ها به گونه ای باشد که استفاده بهینه از تمامی متراژ صورت گیرد و تا حد امکان پاسخگوی تمامی نیاز های خانواده باشد. از این رو امروزه امر طراحی داخلی منزل اهمیت فراوانی یافته است.
طراحی داخلی آپارتمان مسکونی شامل مجموعه ای از فعالیت ها که در راستای استفاده مفید از تمام متراژ و امکانات و شرایط موجود، انواع بخش های داخلی که با ایجاد تغییراتی در شکل، هندسه و فرم فضاهای داخلی صورت می گیرد که این تغییرات هم شامل تغییرات ظاهری می شود و هم چیدمان و متریال تشکیل دهنده سطوح، نور و رنگ آن ها.
هدف اصلی از طراحی دکوراسیون داخلی منزل علاوه بر زیبا سازی هرچه بیشتر، ایجاد چیدمان و شرایطی جهت سهولت در استفاده بهتر ساکنان متناسب با نوع کاربری ساختمان است. اصلی ترین مسیری که در طراحی دکوراسیون داخلی در پیش گرفته می شود، بالا بردن سطح آگاهی و کیفیت زندگی ساکنین در غالب زیبایی طلبی و ایده آلیستی کارفرمایان است و راه حل هایی کاربردی را به طراحان ارائه می دهد. مانند همه پروژه های عمرانی و ساخت و ساز، طراحی داخلی منزل نیز از یک سلسله مراتب و قائده های دنباله دار و ترتیبی پیروی می کند که شامل تجزیه تحلیل بایدها و نباید های پروژه با استفاده از هنر و خلاقیت طراح در جهت رفع احتیاجات و نیازهای کارفرما است که بدین صورت موجب می شود یک پروژه طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی منزل با موفقیت به اتمام برسد .
طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه
در این بخش می خواهیم در مورد طراحی داخلی آشپزخانه و دکور آشپزخانه صحبت کنیم. آشپزخانه، قلب خانه شماست پس چند نکته زیر را در دکوراسیون داخلی آشپزخانه خود هرگز فراموش نکنید.
1- در طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه، بخصوص در فضاهای محدود باید از سبک های مینیمال استفاده کنید، چرا که فضاهای کوچک با شلوغی و بهم ریختگی و داشتن اجزای زیاد در چیدمان کوچکتر و بسته تر بنظر میرسند.
2- استفاده از حداکثر فضاها برای جانمایی کابینت ها، قفسه ها و همینطور جانمایی تجهیزات آشپزخانه مثل یخچال و گاز و غیره، باعث می شود نظم بیشتری در دکوراسیون آشپزخانه خود داشته باشید و همینطور در دیوار های خالی میتوانید از نصب قفسه ها برای جاگیری بیشتر استفاده کنید. استفاده از حداکثر فضا برای وسایل باعث میشود سطح پیشخوان شما هرچه خلوت تر بنظر برسد و این یک نکته مثبت خواهد بود.
3- در طراحی داخلی آشپزخانه بهتر است از رنگ های تیره کمتر استفاده کنید، سعی کنید یک رنگ روشن و سرد غالب باشد و در بخش هایی در یک یا دو رنگ تیره و گرم استفاده کنید، رنگ های تیره اگر غالب باشند فضای شما را کوچکتر نشان می دهند.
4- در طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه کاشی های دیوار را بصور افقی نصب می کنند و کفپوش ها را موازی با ورودی آشپزخانه; چرا که این این ترفند باعث می شود دیوارها عریض تر و همینطور طول آشپزخانه شما بیشتر دیده شود.
5- کانترهای چوبی متحرک و یا جزیره های متحرک در دکور آشپزخانه شما باعث میشود فضای آشپزخانه بزرگتر و باز بنظر برسد همچنین امروزه آشپزخانه ها معمولا با سالن نشیمن ادغام میشود به همین منظور کانتر و جزیره متحرک گزینه مناسبی برای این سبک از طراحی دکوراسیون آشپزخانه میباشد.
شرکت نگین آذین پارت با کادری مجرب و آموزش دیده آماده است تا با ارایه مشاوره در خصوص طراحی داخلی خانه، طراحی و اجرای ویلا، دفتر کار و ارایه خدمات مهندسی معماری، اجرا و نظارت پروژه شما را همراهی کند.