گیاهان مورد استفاده در بامهای سبز و روف گاردن
به طور کلی سه عامل مکانی، اجتماعی و اقتصادی در انتخاب گونه های مناسب دخیل اند. لازم است که گیاهان مناسب هر اقلیمی انتخاب شود، خواه شرایط آن بصورت دوره ای خیلی خشک، خیلی گرم، خیلی سرد یا خیلی متغیر باشد.
مهمترین مسئله در بام گسترده یا بام سبز دامنه مقاومتی پوشش گیاهی آن است. چرا که شرایط خشک در بیشتر اقلیم ها حاکم بر این نوع بام ها است. گیاهان شاداب گیاهانی هستند که در بافت های خود به مدت طولانی آب را ذخیره می کنند از جمله این گیاهان سدوم و تعداد کمی ار گیاهان خانواده کراکسولاسیا می باشند.
تعداد کمی از گونه های سدوم مناسب برای بام سبز وجود دارد که دارای رنگ های مختلف و الگوهای رشد متفاوتند. در ترکیب با خزه رایج ترین جمعیت گیاهی بکار رفته در بام های گسترده می باشند. در نقاطی از جهان که سدوم به طور طبیعی وجود ندارد توسعه بازار بام سبز به مبارزه ای بین گونه های مقاوم متناسب با اقلیم محلی و سنت های بومی بدل شده است. با در نظر گرفتن این عوامل باید گونه هایی انتخاب شوند که:
الف)گونه هایی با نیاز آبی پایین: با توجه به شرایط اقلیمی کشور ما که بیش از دو سوم از مساحت کشور در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و مسئله خشک سالی که سال هاست گریبان گیر تقریبا تمام نقاط کشور شده است، که مقاومت در برابر خشکی یک فاکتور اصلی در انتخاب گیاه است به علاوه نیاز پایین گیاه هزینه های نگهداری را کاهش می دهد و در مصرف آب صرفه جویی میکند.
ب) گونه های گیاهی با طول عمر دراز: هزینه نگهداری رابطه ی مستقیمی با طول عمر گیاه دارد. گیاهان با طول عمر کم هزینه ی نگهداری و تعویض پوشش گیاهی را افزایش می دهد. به همین سبب انتخاب گونه های گیاهی گران تر با طول عمر بالاتر نسبت به گیاهان ارزان با طول عمر کم ارجحیت دارد.
ج) گیاهان با توقع پایین: هرچه گیاه کم توقع تر باشد و با اقلیم منطقه سازگارتر باشد بازدهی بام سبز افزایش می یابد. به همین دلیل انتخاب گونه های بومی منطقه به دلیل سازگاری بالا با محیط و نیاز کم به نگهداری، آبیاری، کوددهی و هرس در اولویت قرار دارند.
برخی از گیاهان مورد استفاده:
Actinidia كیوی (درختچه ای بالا رونده- استفاده زینتی دارد و از میوه آن نیز استفاده می گردد)
Trifoliata شبدر
Aristolochia چپقك خزری- رودباری- زاگرسی
Compsis پیچ اناری (بومی شمال آمریكاو ژاپن و چین)
Celastrus شمشاد
Clematis گیاهی چوبی و بالا رونده (شش گونه دارد از جمله سرخ - بنفش - لاجوردی)
Cotoneaster شیرخشت 16 گونه درختچه ای دارد (مازندرانی - فیروزكوهی - تاجیك - كرمانی- برگ ساده- لرستانی- زاگرسی-سیاه- سكه ای- خراسانی- مومی- هرمزی- تركمنی و...)
Fortuynia شب بو (در مناطق بیابانی هم می روید)
Hedra پاپیتال ، گونه ها و فرم های اصلاح شده زیادی از آن نیز امروزه در پارك ها- حیاط
منازل و باغ های گیاه شناسی كاشته شده است (ساقه رونده دارد و بسیار بردبار و سایه پسند است)
Pyracanthaشیر خشتی، در ایران یك گونه گیاه درختچه ای خودرو دارد.گیاهی است زینتی
نتیجه گیری:
ایجاد بامهای سبز یا روف گاردن مزایای زیادی از جمله:
1- جلوگیری از انتشار ذرات معلق در هوا و آلودگی
2- بهبود كارآیی انرژی ساختمان ها
3- كاهش تاثیر جزیره حرارتی شهرها از طریق سرد كردن بخار هوای محیط كه محیط
زیست شهری و زندگی اكولوژیك شهرنشینان و سلامت روحی، اجتماعی و اقتصادی آنان را تحت
تاثیر قرار می دهد.
شرکت نگین آذین پارت